tirsdag den 27. marts 2012

ØV ØV ØV ATTER ØV.........................................

På min daglige runde i morges fik jeg noget af et CHOK!!!!!!!!
Rådyrene har taget for sig af MINE tulipaner.
Her.

Her.

Har i nogle tips om hvad jeg gør for at holde dem væk ?
De dumme dyr. Det drejer sig om 4000 løg, de skulle nødig holde fest på min bekostning. Æder de også påskeliljer?

33 kommentarer:

  1. Årh nej ... sikke en redelighed. Jeg håber, at der er findes et godt råd, men jeg kender desværre ingen råd mod rådyr i tulipanerne.
    VH Nina

    SvarSlet
    Svar
    1. ja det siger jeg også.

      KH Margrethe.

      Slet
  2. Ihh altså! Vi har også problemer med rådyr og især harer. Jeg spurgte på planteskolen hvad man kunne gøre og deres bedste bud var at købe et haglgevær ;-) Jeg endte nu med at købe sådan en blanding til at vande med og så har jeg sat plastikrør rundt om træerne og hønsenet rundt om buskene.

    Harene har også taget godt for sig af mine tulipaner i år så jeg må ud og vande.

    Kh. Anne-Mette

    SvarSlet
    Svar
    1. Først havde jeg en Agnbøgehæk, så en almindelig bøgehæk 6 æbletræer og så lige 6 æbeltræer mere som harene skrælede. Så nu er der plantet en ligusterhæk. Om æbeltræerne har jeg også opsat hønsenet. Det er første gang rådyr har gjort skade. Så jeg er hårdt ramt.
      Tak for rådet.

      KH Margrethe.

      Slet
  3. Aiiiijj hvor ærgerligt. Har godt hørt, at rådyr har smag for tulipaner, og læste for nyligt noget om forskellige dufte der kan holde dem væk. Det er i den lidt blødere ende, end det med haglgeværet ;.). Der er en artikel om det på nettet her: http://www.havenyt.dk/artikler/dyr_i_haven/dyr/1052.html - men det er vist et større arbejde, på nær hjortetaksolie. Held og lykke med det.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja brandærgeligt. Det vil jeg lige nærlæse.
      Tak for linket.

      KH Margrethe.

      Slet
  4. Pokkers også.
    Ja hos mig er det samme problemer. Vi har overvejet at lave en foderplads i skoven lige overfor. Men mon så vi tiltrækker endnu flere. Og mon de bliver ved foderpladsen. Men foder er vel også dyrt.
    Tja vi overvejer, imens har jeg tulipaner i krukker i drivhuset.

    SvarSlet
    Svar
    1. 5oo meter fra min bopæl er der opsat 2 foderboxe, så det tror jeg ikke hjælper. Det kan være det er deserten de henter her.

      KH Margrethe.

      Slet
  5. Åhh nej!
    Jeg opdagede i vinter, at rådyrerne havde spist knopperne på mine nye syrenbuske (se http://skthelena.blogspot.com/2012/01/dusr-udloves.html)
    Jeg har læst lidt om det og nogle steder råder de til, at man hænger fåreuld eller hår omkring buskene. Da jeg ikke har adgang til får, tænkte jeg HÅR. Min datter og jeg har samlet en lille pose med vores hår og det hænger nu i små totter på alle grenene. De kan ikke li' lugten af mennesker - tror jeg.. Der er ikke blevet spist af knopperne siden - men det er selvfølgelig lidt sværere med tulipaner..
    Beklager - men det var mit bedste råd..

    SvarSlet
    Svar
    1. 4000 totter hår så mange tror jeg ikke jeg har ;D.
      Men naboen har får, det kan være jeg kan pelse et af deres får.

      Tak for rådet.

      Slet
    2. Du må ud med fåre-trimmeren :-)

      Slet
  6. Øv hvor er det synd. Jeg tænker også, kan man ikke plante noget, som de hader? Men ellers er rådet med hår måske dagens bedste?

    SvarSlet
    Svar
    1. Det var smart hvis der var en plante der sagde "GÅ VÆK".
      Det kan godt være det med håret er en god ide´, de får kamp til stregen de kræ.

      Kh Margrethe.

      Slet
  7. Jeg ved godt, at det ikke er spor sjovt, når man har mast med at købe og siden lægge alle de dejlige løg. Alligevel sidder jeg her og ...... smiler, for det er nogle sjove bud, der kommer frem. På nær det med haglgeværet. Måske du kan lave små gazeposer med dit eget hår i stedet for lavendler og så sætte dem ned rundt omkring ved jorden med små pinde. Jeg har kun mus. De har gravet i mine potter med løg som stod inde i mit "Dalby-wannabe-telt", som om de skulle deltage i OL i gravning. De har forøvrigt også gravet ude i et af bedene. Jeg undrede mig over de mærkelige huller, men fandt siden hen ud af, hvad det var.

    Øøøøøhhh kan du ikke nyde synet af de smukke dyr i stedet for tulipaner? Du kan vel altid tage over til Tanten og kigge på hendes tulipaner? Hehehehehehhe - aj - det er nu synd for dig.

    SvarSlet
    Svar
    1. Du må gerne hente de "smukke dyr" det drejer sig om en flok på 12stk. en på 8stk. og 6stk. jeg møder dem næsten hver dag når jeg går tur med hunden. (de ville fylde godt i din have :-).
      Mus har jeg også de flytter noget rundt på de små løg, for dem har jeg samlet en masse op af. Og en mand der tramper rundt i bedet og træder en masse planter ned. JO, jeg har meget at glædes over lige i tiden.

      Du skriver noget, jeg flytter ind i tante Grøns Rosenlysthus og nyder tulipanerne der.:)

      KH Margrether.

      PS. når jeg tænker alle de smerter det gav ved at lægge alle de løg, så er det surt ikke at få fornøjelse af se dem i blomst. nåh der er nok nogen der har det værre end mig.

      Slet
  8. Næh, der er ikke noget at gøre, hvis først rådyrene har fået smag for noget. Jeg har prøvet alt, tror jeg; og planter, som på et tispunkt var rådyrsikre, har de senere fået smag for, så nu har jeg opgivet tulipaner bl.a. - og så glæder jeg mig, som Nette foreslår, over de yndefulde dyr, som jeg deler matrikel med. For et par somre siden fødte min då et rådyrlam i det høje græs kaldet Sletten i min baghave kun få meter fra vinduet i mit orangeri, hvor je tilfældigvis sad og kiggede ud. Jeg så ikke selve fødslen, men lammet stavre usikkert rundt i havegangen på sine tynde Bambiben og dåen slikke den. Det var en meget stor oplevelse, så jeg tilgav hende på stedet alle de tulipaner og roser og .... og.... som hun og afkom har mæsket sig med.
    Happy Wild Life Gardening
    Jytte
    www.danishknitdesign.com

    SvarSlet
    Svar
    1. Hold da op en sød historie og jeg kan til fulde forstå, at du tilgave dåen på stedet. Det må have været en fantastisk oplevelse.
      Smukke er de jo også.

      Slet
    2. Ja det har sikkert været en stor oplevelse. Jeg hegner haven ind.(så kan de stå udenfor og slikke sig om munden ;D).

      KH Margrethe.

      Slet
  9. P.S. (Mine) rådyr spiser ikke påskeliljer
    Jytte

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er da altid noget de ikke spiser dem.

      KH Margrethe.

      Slet
  10. Hej :0)

    HEGN HELE HAVEN IND :D

    Har hørt at din mand har planer i den retning ;0) og det er en god idé.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det gør jeg også de skal ikke tro det er et konditori her på matriklen.

      KH Margrethe.

      Slet
    2. Tak for alle de gode råd og medfølelse. Jeg har lavet en aftale med OZZY min hund. Den bliver lænket ude i haven om natten tilgengæld får den Lasagne hver aften;D Den elsker nemlig Lasagne.

      Slet
  11. Kære Margrethe,

    ja, bambier er søde.....bare de holder sig langt væk fra ens have:o( Jeg kan godt forstå du er grædefærdig, når jeg tænker på alt det arbejde og alle de smerter du bed i dig, under og efter løglægningen.

    Vi har selv haft rådyr-problemet inde på livet. Jeg glemmer aldrig den første morgen, jeg så 3 rådyr stå ude i haven og kigge ind på mig igennem vinduet med deres store smukke øjne. Jeg var nærmest lykkelig og følte, at det var en stor gave at få så fint havebesøg. Men ak, snart blev bark og knopper strimlet af frugttræerne. Rosenbuskene blev totalt pelsede. Deres smag er bred og det var de utroligste ting, de havde mæsket sig i.

    Margrethe, jeg synes I skal gøre kort proces og få sat et højt hegn rundt om hele haven. Et højt raftehegn eller hegn a la Haven i Hune. Det vil også være smukt at få haven indrammet. I bor så pragtfuldt derude i kæret, men dyrene vil fortsætte med at dele jeres vidunderlige landlige omgivelser med jer. Indtil I får sat hegnet op, kan I bruge hjortetaksolie, menneskehår fra frisørens opfej og sidst men ikke mindst masser af fåreuld. De tre ingredienser, hjalp ihvertfald her hos os.

    På med vanten, min kære. Det er DIG der bestemmer i haven.....ikke harer og rådyr. Sørg for at få sat hønsenet, plasticrør etc rundt om træstammer etc, indtil I får hegnet haven ind.

    Et stort trøsteknus fra en tidligere rådyrplaget

    SvarSlet
  12. Hej Mmin blomst.

    Carsten vil godt hegne haven ind så det er lækkert og jeg er spændt på hvad løsning det blive.
    Jeg vil gerne være foruden så "FINT" besøg. De kan bare passe sil selv og lade mig i fred de bedårende dumme rådyr.
    Skrider det fremad i din smukke have?????????????
    Jeg er med spændt på og Meeeeeeeeega Nysen efter at se det du har fået lavet.
    Vi ses vel snart.
    Hils Syrenprinsen og Emmma-Pigen.

    Tak for trøsteknuset.

    Knus fra en travl tosse.

    SvarSlet
  13. Kære Margrethe
    Jeg ser, at du nu skal have hegnet ind, og ja, det er det eneste effektive middel på lang sigt - hvis det altså er højt nok! Det ved du måske allerede, men jeg sy-
    nes lige, at jeg vil nævne det for en sikkerheds skyld. Ellers kunne det sidste jo gå hen at blive om ikke værre end det første så i det mindste lige så slemt.
    Vi havde en lille diskussion om det på Claus Dalbys blog for et års tid siden, tror jeg det var, og konklusionen blev, at hegnet skal være godt og vel over 2 meter for at holde rådyrene ude. Låger ligeledes, og de skal holdes lukkede døgnet rundt.
    Jeg glæder mig til at se, hvilken løsning, I finder på.
    Happy Gardening
    Jytte
    www.danishknitdesign.com

    SvarSlet
    Svar
    1. PU-HA 2 meter. Det er lidt mærkeligt vi har haft tulipaner de sidte 6 år det er første gang de forsyner sig. Min mand snakker om at sætte stolper i en hvis afstand med to tråde i. Han vil ikke havde det til at ligne FORT KNOX. Så kunne man måske binde fåruld på i passende afstand.
      Håber det hjælper nu vi har sat en hæk omkring køkkenhaven samt plantet diverse træer, men det tager jo tid før det vokser op.
      Hunden gø´r af og til om natten, det kan være den forskrækker dem " håber jeg".

      Tak for oplysningen.

      KH Margrethe.

      Slet
  14. Flot blog du har, jeg kan godt lide at du arbejder i højden i haven. Jeg går selv og pusler med en pergola, ligger billeder ud på min blog snarest. Er ved at male den sort, det tager tid. Tak for kikket

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak og velkommen til min blog.
      Jeg har tilmeldt mig til din blog så jeg kan se hvad du pusler med.

      KH Margrethe.

      Slet
  15. Skønne dyr - men rigtig surt man ikke kan ha sine blomster i fred. Jeg har valgt ikke og ha tulipaner i haven :o(

    SvarSlet
    Svar
    1. Godt nok er det skønne dyr, men her får de kamp til stregen :). De dejlige skønheder vil jeg ikke være foruden.

      Kh Margrethe.

      Slet
  16. Jeg synes rådyr er noget af det kæreste, men når de sådan går på tulipanrov - ja så er de altså ikke så kære længere. Jeg har ikke selv været udsat for det, men det er da tydeligt at se på dine billeder at det ikke er spor sjovt :oI
    Håber du finder en go løsning på problemet...

    Ha en go aften...

    SvarSlet
  17. Hej Margrethe
    Hvor er det træls med de rådyr. Vi er også plaget af dem her hos os, men sjovt nok (7,9,13) har de ikke rørt mine tulipaner, men sidste år tog de gladeligt mine rosenknopper. Og ødelagde små nye træer, jeg havde en fin sydbøg, som blev helt skrællet, man bliver så ked af det. For de er jo smukke bare de holder sig udenfor vores haver. Vi har flokke på ca 30 stk. gående rundt omkring på markerne. Vi har hegn rundt om haven, men det er desværre ikke højt nok, de hopper lystigt over og vader rundt herinde.
    Bortset fra det er det et dejligt drivhus, du har fået, tillykke med det.
    Kh
    Lisbeth

    SvarSlet

Jeg vil blive glad hvis du ligger en lille kommentar. ;-)